dimarts, 18 de març del 2008

Valoració final (Activitat 2 - Mòdul 2)

S'acaba el curs, però comença una etapa d'experimentació amb totes les eines i serveis que ens a ofert aquest curs. Si, fins ara hem fet descobriments que ens han obert noves expectatives per a les nostres biblioteques, ara però toca experimentar, explotar aquests recursos en el marc de les notres biblioteques i avaluar-ne el resultat.

La xarxa ja ens permetia crear la nostra biblioteca digital, tenir un web que ens facilitava d'entrar a les cases dels usuaris, o bé que els usuaris entressin a la biblioteca des de casa seua. Ara però, l'aplicació del web social en l'entorn de la biblioteca, ens permet oferir a l'usuari nous serveis i nous recursos. Fem millor la nostra funció de satisfer les necessitats informatives dels usuaris (en un entorn amb molta informació, però "desordenada"), és a dir donem facilitats a l'usuari per a accedir a diversos tipologies de recursos, d'una mateixa informació, i per tant a que l'usuari no identifiqui només biblioteca amb llibre, sinó biblioteca amb informació. A més a més fem desaparèixer el taulell (entès com a límit entre l'usuari/a i el/la bibliotecari/a) i permetem a l'usuari que entri, que enriqueixi la biblioteca no només amb el seu ús, sinó també aportant nous recursos.

Idees, eines i serveis:

- RSS: Fonamental, per a que els nostres usuaris rebin les nostres novetats i actualitzacions. I per a fer d'intermediaris entre els nostres usuaris i altres recursos que ofereixen aquest servei.

- Blocs: Per crear blocs de la biblioteca, que li donin més dinamisme, també crear blocs de temes concrets, que agrupin recursos de temàtiques concretes i grups d'usuaris interessats en la matèria/es. És l'espai amb la informació més novedosa, concreta i on l'usuari pot participar.

- Marcadors socials: Ens permet classificar i oferir recursos web als nostres usuaris, ampliar la informació i facilitar-ne l'accés, de nou permetre que l'usuari en faci ús i també pugui dir-hi la seva, sol o en grup. Una eina importantíssima per ampliar els recursos i la informació de la biblioteca.

- Flickr: De nou un nou recurs, la fotografia, la imatge.., és que les biblioteques no podem oferir-ho?, doncs jo crec que si.., l'usuari també pot estar interessant en la imatge, donar accés a el document i a l'hora al recurs que ofereix aquest document, que pot ser d'interés per a l'usuari. La biblioteca ha de fer d'intermediari entre l'usuari i la informació.

- Podcast: Posar la carta de serveis amb podcast, per l'usuari que li fa mandra llegir, per l'usuari amb alguna discapacitat.., anunciar les activitats, novetats, etc. Lectures en veu alta, fins i tot realitzades pels nostres usuaris. I el mateix amb el vídeo.

- Pàgines d'inici: Si!, la caixa d'eines impresindible!, un espai on hi trobem els recursos bàsics per als nostres usuaris, diccionari, cercadors, notícies, accés al catàleg..

- Motors de cerca personalitzats: Per a temàtiques específiques, per ampliar la informació, crec que un usuari pot agrair molt aquest tipus d'eina, ja que li pot ajudar a trobar aquell recurs que tracta d'un tema concret i que a un cercador generalista li costa de trobar. De nou facilitar que en un mar d'informació l'usuari pugui pescar aquell aspecte concret que cerca.

- Altres: Calendari d'activitats, actes; formularis d'inscripció, valoració de recursos, etc.

- Catalogació social: Allò que dóna "dinamisme" als nostres opac.